Praan, Garry Schyman, Where the Hell is Matt, and 2008

Lately, a YouTube video called “Troops surprising loved ones.” has been viral again. It’s Father’s Day tomorrow. So.

It is a great video by the way.

I really like the background song in the video. That is “Praan” written by Garry Schyman. To satisfy my little curiosity, I traced back to the language as well as the origin of the song. The result was quite fascinating to me. Garry Schyman wrote the song for Matt Harding who, in 2008, made a viral video named “Where the Hell is Matt? (2008)” or “Dancing 2008”. The song brought Garry the “Best Music Video” award at the Hollywood Music Awards 2008.

“Praan” is adapted from a Bengali poem named “Stream of Life” from Gitanjali by Rabindranath Tagore who won the Nobel Prize in Literature in 1913. The song was composed and recorded with vocals by Palbasha Siddique. [Vietnamese students may be familiar with R. Tagore through one of his work called “Clouds and Waves” which is taught in high school.]

Gần đây, cư dân mạng truyền tay nhau một đoạn video chừng 10 phút với tên gọi “Troops surprising loved ones.” ghi lại những khoảng khắc bất ngờ và xúc động của những người lính trở về với các con và gia đình. Chắc do ngày mai là Ngày của Cha. Nhưng nhìn chung, đó là một video thật sự xúc động.

Một trong những điểm mình thích ở đoạn video đó chính là phần nhạc nền: Praan, viết bởi Garry Schyman. Hơi tò mò một tí xíu, mình tìm hiểu thử xem bài hát được viết bằng ngôn ngữ gì và nguồn gốc từ đâu. Những gì mình biết được thật sự là thú vị. Garry Schyman viết ca khúc này cho Matt Harding, người đã làm nên một video thu hút cả gần 40 triệu lượt xem trên YouTube: “Where the Hell is Matt? (2008)” hay còn được gọi dưới tên “Dancing 2008”. Ca khúc ấy đã đem về cho Garry giải thưởng video ca nhạc xuất sắc nhất trong lien hoan âm nhạc Hollywood năm 2008.

“Praan” được chuyển thể từ một bài thơ tiếng Bengan mang tên “Stream of Life” trích từ tuyển tập Gitanjali của Rabindranath Tagore người đã giành giải thưởng Nobel Văn Chương năm 1913. Bài hát được soạn và thu âm bởi Palbasha Siddique. [Ở Việt Nam, R. Tagore được biết đến thông qua tác phẩm “Mây và Sóng” dạy ở trường phổ thông.]

References/Nguồn:

  1.  Stream of Life, R. Tagore, http://en.wikipedia.org/wiki/Stream_of_Life
  2. Rabindranath Tagore, http://en.wikipedia.org/wiki/Rabindranath_Tagore
  3. Gitanjali, http://en.wikipedia.org/wiki/Gitanjali
  4. Bengali Language, http://en.wikipedia.org/wiki/Bengali_language
  5. Garry Schyman, http://en.wikipedia.org/wiki/Garry_Schyman
  6. and other YouTube fellows
Advertisements

About Duc Nguyen

Mad. A free-spirit and workaholic. Time doesn't matter much sometimes. Technology, Food, Music, Photography, Traveling, Cooking, Blogging.. Live Simply. Be Possible!

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: